Podłoże do
uprawy pieczarek
Wysokiej jakości podłoże to fundament udanej uprawy pieczarek.
Produkcja takiego podłoża wymaga precyzyjnie dobranych składników i optymalnych warunków, ale przede wszystkim specjalistycznej wiedzy. My ją posiadamy.
Podłoże w skrzyniach
To idealne rozwiązanie dla producentów chcących się cieszyć dobrymi i stabilnymi zbiorami. Podłoże do uprawy pieczarek oferujemy w skrzyniach o wymiarach 120×240cm. Skrzynie będące jednocześnie półkami, łatwo można zestawiać w sztaple (podstawowa jednostka logistyczna – słupek 4 skrzyń o wysokości 233cm). Naczepa mieści 11 słupków, co pozwala jednemu operatorowi wózka widłowego na sprawne założenie 126 m² uprawy w krótkim czasie.
Sprzedaż III Fazy w skrzyniach
Podłoże dostarczane z nałożoną okrywą i kakingiem pozwala na kontrolę wiązania i terminowy zbiór.
Pełna kontrola uprawy
Zarządzanie terminami zbioru
Samodzielne prowadzenie procesu
Skontaktuj się z namiSprzedaż IV Fazy w skrzyniach
Podłoże dostarczone z wygenerowanymi zawiązkami skraca czas procesu i pozwala na natychmiastowy zbiór.
Szybka i efektywna uprawa
Mniejsze ryzyko infekcji
Zwiększenie cykli uprawnych
Skontaktuj się z namiJesteśmy czołowym dostawcą dla naszych stałych Klientów:
Chętnie odkupimy od Ciebie pieczarki
Proces produkcji naszych podłoży
Jesteśmy blisko natury. Tworzymy życie pieczarki. Łączymy naturalne surowce, nie używając dodatków chemicznych. To czysta mikrobiologia i wnikliwe zrozumienie zachodzących w grzybach procesów.
Faza I
- Mieszanie surowców. Do produkcji używamy wysokiej jakości pomiotu kurzego, indyczego oraz słomy pochodzących od lokalnych dostawców.
- Surowce po zmieszaniu wchodzą w fazę tlenowego kompostowania, która trwa od 14-18 dni.
- Nawilżanie i mieszanie wpływa na strukturę substratu, zapewnia homogeniczność produktu i jego odpowiednią wilgotność.
- Ciągła kontrola temperatury i poziomu tlenu zapewnia odpowiedni rozwój korzystnej mikroflory, która rozkłada łańcuchy celulozowe.
Faza II
- Materiał po I fazie transportowany jest z placu do zamkniętych tuneli wyposażonych w systemy sterowania klimatem. Tutaj następuje jego pasteryzacja trwająca 6 dni.
- Na tym etapie sprawdzamy poziom amoniaku i ściśle nadzorujemy temperaturę oraz czas trwania procesu.
- Celem prawidłowej pasteryzacji jest pozbycie się niepożądanych organizmów. A selektywna mikroflora, pełna promieniowców przygotowuje dobre środowisko do rozwoju grzybni pieczarki.
Faza III
- Inokulacja. Szczepienie selektywnego podłoża grzybnią pieczarki w higienicznych warunkach podczas załadunku do tunelu.
- Inkubacja. Mycellium przerasta w całej masie substratu, w kontrolowanych warunkach. Proces trwa od 16 -19 dni.
- Podłoże fazy III wkładamy do metalowych skrzyń, następnie okrywamy mieszanką torfu.
- Efektem końcowym jest stabilne, przerośnięte podłoże zdominowane przez grzybnię Agaricus Bisporus.
Faza IV
- Skrzynie z III fazy umieszczamy w halach wysokiego składowania, gdzie kontynuujemy złożony proces wzrostu pieczarek.
- Regeneracja. Stabilizujemy temperatury w podłożu i odpowiednio dodajemy wodę do uprawy. Pozwalamy na swobodny przerost grzybni przez okrywę.
- Wiązanie owocników. Sterujemy temperaturą, poziomem dwutlenku węgla i wentylacją, aby wywołać przejście grzybni z fazy wegetatywnej w fazę generatywną.
- Po 14 dniach, kiedy uzyskamy odpowiednią ilość, wielkość i jakość grzybów, produkt jest gotowy do sprzedaży.
Poznaj Nas
Jesteśmy jednym z większych producentów pieczarek i wytwórni podłoża pod ich uprawę w Polsce i Europie.
Dołącz do grona zadowolonych partnerów
Opinie naszych partnerów
o współpracy z Hajduk
Porozmawiajmy
o współpracy
Chcesz nawiązać współpracę lub dowiedzieć się więcej o oferowanych przez nas produktach i usługach? Skontaktuj się z nami.