CZY TO SUPER JEDZENIE?


 

Określenie "super jedzenie" jest używane często w mediach australijskich, prawdopodobnie zbyt często, jednak nie ma formalnej definicji tego pojęcia. Gdyby była taka definicja, pożywienie to mogło by mieć następujące cechy:

  • Minimalne przetworzenie, bez wzbogaconych składników odżywczych,
  • Składniki odżywcze, które nie występują w innych pokarmach, powszechnie spożywanych z tej samej grupy odżywczej,
  • Posiadać najmniej 20% RDI z dwóch lub więcej niezbędnych składników odżywczych w normalnej porcji
  • Zawierać wysoką gęstość substancji odżywczych w porównaniu do zawartości kilodżuli
  • Dostarczać odpowiednią dawkę niezbędnych substancji odżywczych, bez zwiększania konsumpcji soli, tłuszczów nasyconych lub innych związków powodujących problemy zdrowotne
  • Zapewniać inne związki bioaktywne, takie jak przeciwutleniacze
  • Posiadać badania, które wiążą jedzenie ze zdolnościami nad redukcją ryzyka zachorowania na przewlekłe choroby
  • Być łatwo dostępne i niedrogie

Sądząc po tych cechach, bezspornym jest, że grzyby są dość wyjątkowym jedzeniem!
Grzyby są:

  • Popularnym i często spożywanym świeżym produktem
  • Bardzo różnią się od warzyw, ponieważ:
    • Zapewniają składniki odżywcze w ilościach, których nie można odnaleźć w warzywach
    • mają inny smak niż warzywa (często określany jako "5. smak" lub "Umami")
  • Porcja zapewnia więcej niż 20% RDI dla sześciu składników odżywczych: ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotynę, miedzi i selen
  • Lekko naświetlone grzyby zapewniają 100% AI witaminy D
  • Zawierają małą ilość kilodżuli, posiadają wysoką gęstość odżywczą i satysfakcjonują pod względem smakowym
  • Zapewniają dobre składniki bez dodatku tłuszczu, cholesterolu i sodu
  • Mają zdolności antyoksydacyjne podobne lub lepsze niż pokrewne warzywa, włączając ergothioneine, niezbędny przeciwutleniacz dostępny dla organizmu tylko poprzez odpowiednią dietę
  • Zapewniają bio-aktywne związki, które pojawiają się w celu poprawy funkcji układu immunologicznego i potencjalnie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty
  • SĄ TAK BLISKO, NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI, W TWOIM SUPERMARKECIE LUB WARZYWNIAKU

Nie ma wątpliwości, że grzyby, w szczególności pieczarki, są jedzeniem, których

WAGA JEST MAŁA, A POTENCJAŁ ODŻYWCZY DLA ORGANIZMU OGROMNY!

.