haberler mantra mavi yolculuk jetbahis yeni giris adresi izmir simfer servisi erkek giyim buca escort totobo celtabet esenyurt escort dedektif

        

 
 
 

BOCZNIAK ERYNGII
 



nazywany jest również boczniakiem królewskim,
ze względu na smaczne i okazałe owocniki.

W naturalnych warunkach występuje na terenie Azji, Europy i w Afryce Północnej.
Mimo wielu wartościowych cech w Polsce grzyb ten nie jest bardzo popularny.
Może to się zmienić za sprawą gotowych podłoży do amatorskiej hodowli tego gatunku,
czy grzybni na kołkach.

Boczniak Eryngii jest cennym źródłem witamin i minerałów.
Charakteryzuje się jasnym, kapeluszem w kolorze szarobrązowym i grubym,
twardym trzonem, w kolorze białym.
Boczniaki te można przechowywać w lodówce od pięciu do siedmiu dni, a więc dosyć długo.

Oczywiście jak i inne grzyby, doskonale wpisują się w menu każdej kuchni.
Szczególnie doceniane są w wegetariańskiej. Mają lekko ostry smak.
Idealnie nadają się jako dodatek do makaronów, sosów z mięsem, także dziczyzną.
Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą.
Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko,
aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal.

Zatem to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowie i linię.
W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji
działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi.
To wystarczy do tego, by boczniakowi zapewnić stałe miejsce w naszej kuchni. 


PRZEPISY

KULINARNE z GRZYBÓW ERYNGII


ZUPA Z ERYNGII NA OSTRO

ZUPA Z ERYNGII NA OSTRO

DSC02638_resize

SZASZŁYKI Z ERYNGII
I ZIELONEJ CEBULKI

DSC02756_resize

ERYNGII Z SEREM
PLEŚNIOWYM

ERYNGII Z TOPINAMBUREM

ERYNGII Z TOPINAMBUREM

ERYNGII ZE SZPINAKIEM W SOSIE KOPERKOWYM

ERYNGII ZE SZPINAKIEM
W SOSIE KOPERKOWYM

ERYNGII ZAWIJANE W SZYNCE

ERYNGII ZAWIJANE W SZYNCE

ERYNGII ZAWIJANE W PLASTRACH SERA

ERYNGII ZAWIJANE
W PLASTRACH SERA

SAŁATKA Z RÓŻNYCH SAŁAT I Z GRZYBAMI ERYNGII

SAŁATKA Z RÓŻNYCH SAŁAT 
I Z GRZYBAMI ERYNGII

 

 

 

 

 

 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.