O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Pieczarkowe ślimaczki ( 4 porcje, czas przygotowania 30 minut)
400 g pokrojonych pieczarek
8 szt makaronowych ślimaków
2 łyżki oleju
200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
2-3 ząbki czosnek,
1 szt cebula
4 łyżki startego sera parmezanu
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać pieczarki, smażyć, mieszając od czasu do czasu aż cała wilgoć wyparuje, doprawić do smaku.
Makaronowe ślimaki ugotować w osolonej wodzie.
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy, dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem.
Ugotowane ślimaki napełniać szpinakiem i pieczarkami.
Napełnione ślimaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posypać startym serem i zapiekać w nagrzanym piekarniku ( do 200 st. C) przez ok. 10- 15 minut.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/67-pieczarkowe-slimaczki#sigFreeIda4eb8aaaea
powrót do przepisów