O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Marynowane pieczarki z kurczakiem i rukola
(4 porcje, czas przygotowania: 24minuty)
-
400g pokrojonych pieczarek
-
1/3 szklanki oliwy z oliwek
-
1 czerwona papryczka chilli
-
1 zielona papryczka chilli
-
Sok z 2 limonek
-
1 łyżeczka cukru pudru
-
Mięso z kurczaka pieczone lub z grilla
-
1 garść rukoli
-
Wymieszaj oliwę i papryczki na patelni na średnim ogniu. Smaż , często mieszając, przez 4 minuty, do czasu gdy olej będzie gorący. Usuń z ognia. Dodaj ¼ szklanki soku z limonki i cukier, dopraw solą i pieprzem.
-
Umieść pieczarki w dużej misce. Wlej 3/4 ciepłego dressingu, delikatnie wymieszaj. Przykryj i pozostaw na 30 minut w marynacie, mieszając co 10 minut.
-
Mięso z kurczaka( bez kości i skóry) pokrój na kawałki. Dodaj go razem z rukolą do pieczarek, delikatnie wstrząśnij aby wymieszać.
-
Przełóż sałatkę do naczynia, polej pozostałym dressingiem, dopraw solą i pieprzem
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/66-marynowane-pieczarki-z-kurczakiem-i-rukola#sigFreeId11e34c69e4
powrót do przepisów