O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Danie pieczarkowo- drobiowe zapiekane pod ciastem francuzkim
(6 porcji, czas przygotowania: 30 min)
-
300g pokrojonych pieczarek
-
średnia pora, pokrojona w półksiężyce
-
40g masła
-
125 g sera feta
-
1 szklanka pokrojonego gotowanego lub pieczonego kurczaka
-
¼ szklanki posiekanej pietruszki
-
1 płat ciasta francuskiego
Sos beszamelowy
-
40 g masła
-
1 łyżki mąki
-
2 szklanki mleka
-
Przygotowanie sosu beszamelowego: rozpuść masło w średnim rondlu na średnim ogniu aż do spienienia. Dodaj mąkę, gotuj, mieszając, przez 1-2 minuty do wrzenia. Usuń z ognia, powoli dodawaj mleko ciągle ubijając, aż sos będzie jednolity, gładki. Postaw na dużym ogniu, mieszając do czasu aż sos doprowadzisz do wrzenia.
-
Rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj porę, smaż, mieszając, przez 3 minuty do miękkości. Zwiększ ogień do dużego. Dodaj pieczarki, smaż, mieszając od czasu do czasu przez 4 minuty, do miękkości. Zdejmij z ognia. Piekarnik nagrzej do 220˚C. delikatnie nasmaruj 6 żaroodporne naczynia (kokilki) do wysokości 3/4 .
-
Wymieszaj pieczarkową masę, feta, kurczaka i pietruszkę z sosem beszamelowym, dopraw solą i pieprzem. Przełóż masę do 6 miseczek. Potnij ciasto francuskie w kwadraty. Rozmieść 6 kwadratów nieco większych na każdym z naczynek. Lekko nasmaruj wodą. Przypraw pieprzem. Umieść naczynie w piekarniku i piec przez 20 minut albo do czasu gdy ciasto będzie złote.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/64-danie-pieczarkowo-drobiowe-pod-ciastem-francuzkim#sigFreeId08b029b6ba
powrót do przepisów