O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Zupa krem z pieczarek (4 porcje, czas przygotowania: 30min)
-
700 g pokrojonych pieczarek
-
60 g masła
-
1 średnia pora (przekrojona wzdłuż i dość cienko pokrojona)
-
2 ząbki czosnku (zgnieciony)
-
4 szklanki bulionu drobiowego
-
1 łyżka mąki
-
2/3 szklanki gęstej śmietany
-
1/3 szklanki posiekanej pietruszki
-
Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu do czasu aż masło zacznie się pienić. Dodaj porę oraz czosnek, smaż, często mieszając, przez 3-4 minuty do czasu gdy pora będzie miękka.
-
Dodaj pieczarki. Przykryj i gotuj, sporadycznie mieszając, przez 10 minut lub do czasu jak pieczarki będą miękkie/delikatne. Dodaj mąkę i gotuj, ciągle mieszając, przez 2 minuty.
-
Zdejmij rondel z ognia. Stopniowo dodawaj bulion, ciągle mieszając. Postaw rondel z powrotem na średnio mocnym ogniu, przykryj i doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień do średnio niskiego. Odkryj i gotuj przez 10 minut albo do czasu gdy troszkę zgęstnieje.
-
Usuń z ognia. Przypraw do smaku, solą i pieprzem, przed podaniem można dodać śmietanę, Zupę można zblendować i podawać jako zupę- krem. Wówczas na koniec wymieszaj ze śmietaną i z pietruszką. Przywróć na średni ogień, gotuj, mieszając, bez doprowadzenia do wrzenia, do gorącego. Serwuj z chrupkim pieczywem.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/63-zupa-krem-z-pieczarek#sigFreeId878c819e10
powrót do przepisów