O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Risotto pieczone w piekarniku ( 6 osób, czas przygotowania: 30 minut)
-
400g pokrojonych pieczarek
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 duża pora pokrojona w półksiężyce
-
2 ząbki czosnku rozgniecione
-
2 szklanki ryżu
-
4 szklanki bulionu drobiowego
-
1 garść szpinaku, pokrojone liście ( może być mrożony)
-
skórka z 1 cytryny drobno starta
-
2 łyżki pietruszki posiekanej
-
60g parmezanu drobno startego
-
Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu na średnim ogniu. Dodaj porę, czosnek i pieczarki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 3 minuty albo do miękkości. Wymieszaj z ryżem i gotuj przez 1 minutę. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia.
-
Usuń z ognia. Przykryj pokrywką albo folią. Zapiekaj przez 18-20 minut lub do czasu gdy bulion w większości wyparuje.
-
Dodaj i wymieszaj szpinak, skórkę z cytryny i pietruszkę. Przykryj i pozostaw na 3 minuty lub gdy szpinak „zwiędnie” i wyparuje bulion. Wymieszaj z parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/62-risotto-pieczone-w-piekarniku#sigFreeId0d491e8ef7
powrót do przepisów