O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Roladki z kurczakiem i pieczarkami (36 porcji, czas przygotowania: 26 min)
-
400 g pokrojonych pieczarek
-
400 g zmielonego mięsa drobiowego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 pęczek szczypiorku
-
1 szklanka bułki tartej
-
½ szklanki pietruszki zielonej
-
3 płaty ciasta francuskiego
-
2 łyżki sezamu
-
Słodki sos chilli
-
Oliwę rozgrzać na patelni na dużym ogniu. Dodać pieczarki, smażyć, mieszając od czasu do czasu aż cała wilgoć wyparuje. Przełożyć do dużej miski i pozostawić do wystygnięcia.
-
Do pieczarek dodać zmielone mięso, szczypiorek, 1 jajko, bułkę tartą oraz pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, mieszać aż składniki będą dobrze połączone.
-
Na rozwinięty prostokąt ciasta ( ½ płata) nakładać farsz. Zawinąć ciasto z nadzieniem, docisnąć. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem i farszem. Posmarować wierzch jajkiem i posypać sezamem. Pociąć każdy rulon na sześć małych roladek. Umieścić na przygotowanych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 18-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. C , do czasu aż się ciasto zarumieni. Podawać ze słodkim sosem chilli.
Porada:Roladki można przygotować wcześniej i mogą być zamrożone na końcu trzeciego kroku albo upieczone i pozostawione do całkowitego wystygnięcia i wówczas zamrożone. Roladki mogą być przechowywane w hermetycznych opakowaniach maksymalnie przez 3 miesiące.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/61-roladki-z-kurczakiem-i-pieczarkami#sigFreeId1b3292590d
powrót do przepisów