bayram turları kayseri hurda senetle araba fethiye escort ankara ic mimarlik almanca kursu Taxi Schiphol deneme bonusu 2023 buca escort ankara escort porno izle ankara escort bayan escort escort ankara escort fethiye fethiye escort

        

 
 
 

Pieczarki w zalewie pomidorowej

Pieczarki

o    pieczarka świeża ( mała) 1 kg

o    mąka krupczatka i mąka wrocławska wymieszana razem(1:1)  ok. 30-40 dag

o    jajka 4 -5 sztuk

o    sól, pieprz

o    olej do smażenia

Zalewa pomidorowa ( na 1 kg pieczarek)

o    woda 1 litr

o    olej ( kujawski)  ½ szklanki

o    ocet ½ szklanki

o    cebula  2-4 sztuki

o    Vegeta 1 łyżka

o    sól  ½ łyżki

o    cukier 3 łyżki

o    koncentrat pomidorowy ( Pudliszki) 1 mały słoiczek (200g)

o    ziele angielskie kilka ziaren

o    liść laurowy kilka sztuk

o    pieprz czarny w ziarnkach  kilka sztuk

Sposób wykonania:

Świeże małe pieczarki posolić (większe przekroić na pół), obtaczać w mące , roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na oleju z dwóch stron. Usmażone pieczarki wyjmować do osobnego  naczynia. Sporządzić zalewę: cebule pokroić w pół talarki, wrzucić ją do garnka z wodą, olejem, octem, koncentratem pomidorowym i pozostałymi przyprawami. Gotować 10 minut. Do przygotowanych słoiczków wkładać usmażone pieczarki (3/4 słoika), zalewać je gorącą zalewą. Słoiki zamknąć. Po ok. 12 godzinach pieczarki można podawać na stół jako przekąskę lub dodatek do potraw. Przechowujemy je w chłodnym miejscu, termin do spożycia ok. 2 tygodni od dnia wykonania.

.