O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Pieczarki w zalewie pomidorowej
Pieczarki
o pieczarka świeża ( mała) 1 kg
o mąka krupczatka i mąka wrocławska wymieszana razem(1:1) ok. 30-40 dag
o jajka 4 -5 sztuk
o sól, pieprz
o olej do smażenia
Zalewa pomidorowa ( na 1 kg pieczarek)
o woda 1 litr
o olej ( kujawski) ½ szklanki
o ocet ½ szklanki
o cebula 2-4 sztuki
o Vegeta 1 łyżka
o sól ½ łyżki
o cukier 3 łyżki
o koncentrat pomidorowy ( Pudliszki) 1 mały słoiczek (200g)
o ziele angielskie kilka ziaren
o liść laurowy kilka sztuk
o pieprz czarny w ziarnkach kilka sztuk
Sposób wykonania:
Świeże małe pieczarki posolić (większe przekroić na pół), obtaczać w mące , roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na oleju z dwóch stron. Usmażone pieczarki wyjmować do osobnego naczynia. Sporządzić zalewę: cebule pokroić w pół talarki, wrzucić ją do garnka z wodą, olejem, octem, koncentratem pomidorowym i pozostałymi przyprawami. Gotować 10 minut. Do przygotowanych słoiczków wkładać usmażone pieczarki (3/4 słoika), zalewać je gorącą zalewą. Słoiki zamknąć. Po ok. 12 godzinach pieczarki można podawać na stół jako przekąskę lub dodatek do potraw. Przechowujemy je w chłodnym miejscu, termin do spożycia ok. 2 tygodni od dnia wykonania.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/36-pieczarki-w-zalewie-pomidorowej#sigFreeId32fffe1e83