O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Pieczarki ze szpinakiem
Pieczarki ze szpinakiem (produkty na 2-4 osób)
o świeże pieczarki 50 dag
o szpinak świeży lub mrożony( najlepiej w liściach) 50 dag
o masło 10 dag
o ser topiony lub parmezan 10 dag
o śmietanka 2-3 łyżki
o czosnek 1 ząbek
o cebula( niewielka) 1 szt.
o sól, pieprz,
Sposób wykonania:
Świeże pieczarki pokroić w talarki. Wrzucić na rozgrzane masło i zaraz posolić, gdy odparują, można lekko podsmażyć, ale nie rumienić! Na maśle zeszklić pokrojoną cebulkę i czosnek, dodać świeży umyty szpinak ( bez ogonków!). Jeżeli będzie to szpinak mrożony, rozmrozić go przed duszeniem. Szpinak dusić razem z cebulką i czosnkiem do odparowania. Lekko posolić, dodać ser i śmietankę i dusić ok. 5 minut. Szpinak można pomieszać razem z podsmażonymi pieczarkami, lub podać na jednym półmisku, kładąc obok siebie szpinak i pieczarki. Szpinak z pieczarkami można stosować jako dodatek do ziemniaków, makaronu, kaszy, ryżu, lub jako samodzielne danie.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/30-pieczarki-ze-szpinakiem#sigFreeIda73ab15aac