O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Placuszki pieczarkowe
Produkty( na 5- 6 osób):
- pieczarki świeże 50 dag
- jaja świeże 2 sztuki
- mleko 1/4 szklanki
- płatki owsiane 2 pełne łyżki
- mąka ziemniaczana 1 pełna łyżka
- masło świeże 1 pełna łyżka
- cebula 1 duża sztuka lub 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, vegeta
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Umyte jaja i mleko rozbijamy w naczyniu, dodajemy płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Odstawiamy na kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki kroimy na małe kawałki, lub ścieramy na grubej tarce jarzynowej, przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawa typu vegeta, Podsmażamy je na połowie masła, aż do odparowania wody. Pokrojona cebulę lub szczypiorek, czosnek szklimy na reszcie masła. Podsmażone produkty łączymy razem z masą z jaj, mleka i płatków owsianych . Kładziemy łyżką niewielkie placuszki na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron. Podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem sałatki warzywnej.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/28-placuszki-pieczarkowe#sigFreeId07f265541c