O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Gołąbki z pieczarkami
Produkty( na 5-6 osób):
- pieczarki świeże 1kg
- ryż 15 dag
- kasza 15 dag
- jajko 2 szt
- bułka tarta 2 łyżki
- cebula 2 szt
- czosnek 1 ząbek
- kapusta włoska lub biała 1 główka
- kostka rosołowa 1 szt
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Sposób wykonania:
Z kapusty wyciąć głąb. Obgotować ją w osolonej wodzie, oddzielić pojedyncze liście( zbyt duże liście przekroić na pół). Pieczarki podsmażyć , przyprawić, zmielić lub drobno posiekać. Ryż i kaszę ugotować na sypko, cebulę podsmażyć za złoty kolor, czosnek zmiażdżyć . Z tych wszystkich produktów przygotować masę, dodając umyte, rozbite jaja i bułkę tartą. Przyprawić ją do smaku solą , pieprzem. Wyrobioną masę zawijać w sparzone liście kapusty. W brytfance , głębokiej patelni lub garnku sporządzić wywar z kostki rosołowej i koncentratu pomidorowego. Układać ciasno gołąbki, jeden przy drugim. Dusić pod przykryciem w czasie od 0,5- 0,45 minut lub zapiekać w piekarniku.
https://hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/27-golabki#sigFreeId47ec6de58b