bayram turları kayseri hurda senetle araba fethiye escort ankara ic mimarlik almanca kursu Taxi Schiphol deneme bonusu 2023 buca escort ankara escort porno izle ankara escort bayan escort escort ankara escort fethiye fethiye escort

        

 
 
 

ZRZUĆ ZBĘDNE KILOGRAMY Z PIECZARKAMI


 

Większość z nas musi uważać na to co je, gdyż bardzo szybko może przybrać na wadze.  Zwiększenie masy ciała jest spowodowane zjadaniem większej ilości kilodżuli od tych spalanych w ciągu dnia. Tak więc, aby stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, trzeba jeść mniej kilodżuli, a spalać więcej. Są trzy sposoby, aby to osiągnąć:

  • Spożywać jedzenie o mniejszej zawartości kalorii;
  • Palić więcej kilodżuli poprzez bycie aktywniejszym; albo
  • Poprzez połączenie tych dwóch wariantów, jeść mniej kalorii i więcej się ruszać.

W rzeczywistości, mix jakim jest:  zmiana nawyków jedzeniowych i stawanie się bardziej aktywniejszym, zwiększa szansę na długoterminowy sukces utraty wagi.

Żywność o niskiej gęstości energii[1], taka jak owoce, warzywa i grzyby mają zdolność do „wypełnienia” ludzi, unikając w ten sposób nadmiernej konsumpcji żywności. Grzyby, jedne z pokarmów o najniższej gęstości energii, wydają się mieć dodatkową korzyść dla strażnika wagi: mają one zdolność do tłumienia apetytu, na pewno w krótkim okresie.

Gdyby dania mięsne zostały zastąpione pieczarkami, sytości po posiłku zostałaby zwiększona (Cheskin 2008). Pomimo, że posiłek składający się z grzybów  byłby o 420 kJ (100 kcal) uboższy od takiego samego lecz mięsnego, konsumenci faktycznie zjadaliby o 1555 kilodżuli mniej (370 kcal) każdej doby w ciągu czterech dni. To sugeruje, że grzyby mają potężne możliwości w zwiększeniu sytości posiłków. Ta sama grupa badawcza obserwuje teraz rezultaty spożywania grzybów w ciągu 12 miesięcy w odniesieniu do apetytu, aby sprawdzić, czy efekt jest trwały.

Pieczarki idealnie nadają się do kontroli wagi, ponieważ mają niską zawartość tłuszczu, są ubogie w kilodżule i mają niską gęstość energii (patrz Tabela 4). To czyni grzyby idealne dla każdego, w tym tych, którzy mają chorobę serca albo cukrzycę. Jedna porcja pieczarek (100 g albo trzy otwarte pieczarki) mają zaledwie 103 kJ (25 kcal).

Grzyby te, oferują inny zakres składników odżywczych, niż te znalezione w pozostałych warzywach. Bardzo mądrym pomysłem jest dodanie pieczarek do swojej diety, jako jedno z pięciu warzyw serwowanych każdego dnia.

Tabela 4. Gęstość energii w przykładowej żywności

ŻYWNOŚĆ

kJ/100g

Kcal/100g

Pieczarki

103

25

Jabłka

236

56

Młode, ugotowane ziemniaki

263

63

Mleko

278

67

Mleko odtłuszczone

142

34

Fasolka po bretońsku

324

78

Chude mięso wołowe, z grila

746

178

Białe pieczywo

1044

250

Rogaliki, croissant

1512

362

Płatki śniadaniowe

1562

374

Chipsy ziemniaczane

2128

509

Źródło: NUTTAB 2010


 


[1] Gęstość energii = ilość kalorii na gram pokarmu (kcal/g)

.