CUKRZYCA & INDEKS GLIKEMICZNY
karadeniz turları ankara web tasarim ingilizce kursu ankara ic mimarlık istanbuldan haberler ankarada haber turkiye gundem haber son dakika guncel haber bugunun haberleri baget yuzuk Free Porn kahramanmaras masaj salonu masaj salonu escort bayan

        

 
 
 

CUKRZYCA & INDEKS GLIKEMICZNY


 

Cukrzyca jest częstym schorzeniem, w którym poziom cukru we krwi, a dokładnie poziom glukozy we krwi wzrasta powyżej odpowiedniego (zdrowego) poziomu. Szacuje się, że 900.000 tysięcy ludzi w Australii, ma cukrzycę, przy czym większość ma cukrzycę typu 2. W Polsce na tą chorobę cierpi około 1,5 milionów ludzi, z tymże większości nie jest tego świadoma dlatego liczba ta może być znacznie wyższa[1].

Zalecenia żywieniowe dla osób chorych na cukrzycę wymagają głównie spożywania najmniej przetworzonej żywności, takiej jak owoce, warzywa, chude mięso, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, orzechy i ziarna zbóż. Te produkty, które są najmniej przetworzone zazwyczaj mają najmniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi.

Być może słyszeliście o Indeks Glikemiczny (IG), który jest miarą stężenia glukozy we krwi, pochodzącej od żywności zawierającej przyswajalne węglowodany. Wskazuje ona szybkość, z jaką trawione są węglowodany i wchłaniane do krwi. IG grzybów jest tak niski, że nie można go zmierzyć u ludzi w naturalnych warunkach. W rzeczywistości, aby uzyskać właściwe laboratoryjne pomiary IG, dla grzybów, musiałoby zostać spożyte 12 kilogramów grzybów w mniej niż 10 minut!

Bardzo niski IG grzybów oznacza, że ​​każdy, w tym szczególnie osoby z cukrzycą, mogą je jeść bez jakiegokolwiek wpływu na poziom glukozy we krwi. Ponieważ zawartość węglowodanów w grzybach jest bardzo niskie, grzyby mają IG bliskie zeru. Innymi słowami, jedzenie grzybów nie ma realnego wpływu na poziom glukozy we krwi.

Naukowcy z Uniwersytety Zachodniego w Sydney odkryli, że grzyby pomogły obniżyć poziom cholesterolu we krwi i glukozy u zwierząt laboratoryjnych, prawdopodobnie ze względu na znajdujące się w nich włókna (Jeong 2010).

Grzyby zapewniają ponadto bardzo przydatne korzyści zdrowotne każdemu choremu na cukrzycę. Na przykład, są bez cholesterolu i są praktycznie bez tłuszczu, a posiadają dużą ilością przeciwutleniaczy, które mogą pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, które jest bardziej powszechne u osób z cukrzycą.

Będąc źródłem potasu i praktycznie bez soli, grzyby pomagają utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie. Ponieważ zawartość kilodżuli jest w nich bardzo mała, nigdy nie odłożą się na Twojej talii. Grzyb idealnie nadają się do kontroli masy ciała, ponieważ mają niską zawartość tłuszczu, o niskiej zawartości kilodżuli i niskiej gęstości energii[2].

DODAJ DO TEGO WSZYSTKIE WITAMINY I MINERAŁY

ZAWARTE W GRZYBACH I MASZ JEDYNIE SUPER JEDZENIE!

 

 


[2] Gęstość energii = ilość kalorii na gram pokarmu (kcal/g)

.