O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
CUKRZYCA & INDEKS GLIKEMICZNY
Cukrzyca jest częstym schorzeniem, w którym poziom cukru we krwi, a dokładnie poziom glukozy we krwi wzrasta powyżej odpowiedniego (zdrowego) poziomu. Szacuje się, że 900.000 tysięcy ludzi w Australii, ma cukrzycę, przy czym większość ma cukrzycę typu 2. W Polsce na tą chorobę cierpi około 1,5 milionów ludzi, z tymże większości nie jest tego świadoma dlatego liczba ta może być znacznie wyższa[1].
Zalecenia żywieniowe dla osób chorych na cukrzycę wymagają głównie spożywania najmniej przetworzonej żywności, takiej jak owoce, warzywa, chude mięso, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, orzechy i ziarna zbóż. Te produkty, które są najmniej przetworzone zazwyczaj mają najmniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi.
Być może słyszeliście o Indeks Glikemiczny (IG), który jest miarą stężenia glukozy we krwi, pochodzącej od żywności zawierającej przyswajalne węglowodany. Wskazuje ona szybkość, z jaką trawione są węglowodany i wchłaniane do krwi. IG grzybów jest tak niski, że nie można go zmierzyć u ludzi w naturalnych warunkach. W rzeczywistości, aby uzyskać właściwe laboratoryjne pomiary IG, dla grzybów, musiałoby zostać spożyte 12 kilogramów grzybów w mniej niż 10 minut!
Bardzo niski IG grzybów oznacza, że każdy, w tym szczególnie osoby z cukrzycą, mogą je jeść bez jakiegokolwiek wpływu na poziom glukozy we krwi. Ponieważ zawartość węglowodanów w grzybach jest bardzo niskie, grzyby mają IG bliskie zeru. Innymi słowami, jedzenie grzybów nie ma realnego wpływu na poziom glukozy we krwi.
Naukowcy z Uniwersytety Zachodniego w Sydney odkryli, że grzyby pomogły obniżyć poziom cholesterolu we krwi i glukozy u zwierząt laboratoryjnych, prawdopodobnie ze względu na znajdujące się w nich włókna (Jeong 2010).
Grzyby zapewniają ponadto bardzo przydatne korzyści zdrowotne każdemu choremu na cukrzycę. Na przykład, są bez cholesterolu i są praktycznie bez tłuszczu, a posiadają dużą ilością przeciwutleniaczy, które mogą pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, które jest bardziej powszechne u osób z cukrzycą.
Będąc źródłem potasu i praktycznie bez soli, grzyby pomagają utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie. Ponieważ zawartość kilodżuli jest w nich bardzo mała, nigdy nie odłożą się na Twojej talii. Grzyb idealnie nadają się do kontroli masy ciała, ponieważ mają niską zawartość tłuszczu, o niskiej zawartości kilodżuli i niskiej gęstości energii[2].
DODAJ DO TEGO WSZYSTKIE WITAMINY I MINERAŁY
ZAWARTE W GRZYBACH I MASZ JEDYNIE SUPER JEDZENIE!
[1] http://wss.olsztyn.pl/stronywww/cuk/statystyka.html [dostęp: 10.01.2013]
[2] Gęstość energii = ilość kalorii na gram pokarmu (kcal/g)