MINERAŁY W PIECZARKACH
karadeniz turları ankara web tasarim ingilizce kursu ankara ic mimarlık istanbuldan haberler ankarada haber turkiye gundem haber son dakika guncel haber bugunun haberleri baget yuzuk Free Porn kahramanmaras masaj salonu masaj salonu escort bayan

        

 
 
 

MINERAŁY W PIECZARKACH


 

Istnieje wiele minerałów znalezionych w grzybach, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najczęściej występuje: potas, fosfor, miedź i selen.  Można również odnaleźć w nich magnez, żelazo i cynk ale w mniejszych ilościach.

Potas jest naturalnym minerałem w grzybach i produktach roślinnych, a także odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej. Spożywanie grzybów może zaspokoić około 10% potrzeb potasowych. Dieta z dużą ilością potasu utrzymuje prawidłowe ciśnienie we krwi, czyli zapobiega powstawaniu nadciśnienia. To, z kolei zapobiega udarom.

Około ćwierć wymogów na  miedź znajduje się w porcji grzybów. Miedź jest bardzo ważna w produkcji czerwonych krwinek i również enzymów antyoksydacyjnych, składników naturalnie wytwarzanych przez organizm, takich jak dysmutaza ponadtlenkowa. Jest również zaangażowany w produkcję energii, ścięgien i neuroprzekaźników, takich jak noradrenalina.

Porcja grzybów dostarcza 10% dziennego zapotrzebowania na fosfor. Jego głównym zadaniem, w połączeniu z wapniem, jest tworzenie struktury kości i zębów. Pozostałe role fosforu obejmują przemianę energii i jest on ważną częścią ATP; wysokoenergetyczne cząsteczki potrzebne do skurczu mięśni.

Selen jest jednym z naturalnych przeciwutleniaczy, który pomaga zapobiegać tworzeniu się wolnych rodników, a porcja grzybów może stanowić około jednej czwartej dziennych potrzeb na ten składnik. Brak selenu może spowodować zarówno choroby serca jak i niektóre nowotwory. Pieczarki mają więcej selenu niż pozostałe warzywa.

Porcja grzybów (100 g albo trzy otwarte pieczarki) to prosta droga do zwiększenia ilości dostarczanych  minerałów do organizmu kosztem niewielu kilodżuli.

Tabela 3. Minerały w 100 g porcji

Składniki odżywcze

Pieczarki (100g)

%RDI/AI

Mężczyźni

Kobiety

Miedź (mcg)

342

20%

28%

Selen (mcg)

15,4

22%

26%

Fosfor (mg)

110

11%

11%

Potas (mg)

310

8%

11%

 

% RDI = zalecane spożycie dzienne (oznacza dzienne zapotrzebowania na składniki odżywcze dorosłego człowieka w ciągu doby )

% AI = wystarczające spożycie.  Ilość składnika odżywczego wystarczającą dla prawie wszystkich osób prawidłowo odżywionych, zdrowych, które wchodzą w skład danej populacji. Norma ta ma zastosowanie wówczas, gdy niemożliwe jest ustalenie normy na poziomie średniego zapotrzebowania

mg = miligramy; mcg = mikrogramy

Źródło: Nutrient Reference Values for Australia & New Zealand 2006; NUTTAB 2010

 

WŁÓKNA W GRZYBACH


 

Porcja grzybów zapewnia około 1,5 g błonnika, czyli około 5-6% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na to włókno. Gdy grzyby są ugotowane i tracą trochę wody, poziom włókna wzrasta do 2,7 g na 100 g.

Włókna w grzybach są na ogół nierozpuszczalne. Posiadają one chityny i glukany jako część ich ścian komórkowych (Beelman 2004; Wu 2004). Celuloza jest zwykle składnikiem budulcowym ścian komórek roślinnych, ale chityna pełni podobną rolę w grzyba.

Błonnik ma wiele zalet, ale włókna w grzybach mogą mieć różne fizjologiczne korzyści porównywalne z tymi odnalezionymi w pokarmach roślinnych. Chityny w szczególności są związane z utrzymaniem odpowiedniego (zdrowego) poziomu cholesterolu we krwi. Około 15% całkowitego błonnika pokarmowego w grzybach jest odporną skrobią typu 1 (Dikeman 2005), która może działać jako prebiotyk poprzez zwalczanie trawienia się zdrowych bakterii pochodzących z jedzenia, znajdującego się w jelicie grubym. Bakterie te produkują związki (np. kwas masłowy), które chronią błonę śluzową jelita grubego od zachorowań na raka.

 

.