O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
PODSTAWOWE SKŁADNIKI ODŻYWCZE
W PIECZARKACH
Pieczarki zawierają więcej białka niż większość warzyw, a zawartość węglowodanów podobna jest do cukinii i pomidora (patrz tabela 1). Pozbawione cholesterolu i prawie bez tłuszczu są pokarmem właściwie bez kalorii. Porcja grzybów to 100g, co równa się trzem zamkniętym bądź jednej otwartej pieczarce.
Tabela 1. Makroskładniki / 100 g pieczarki
SKŁADNIKI ODŻYWCZE |
|
Białko (g) |
3,3 |
Węglowodany (g) |
0,3 |
Tłuszcz (g) |
0,3 |
Cholesterol (mg) |
0 |
Błonnik (g) |
1,5 |
Energia kJ (kcal) |
103 (24) |
Źródło: NUTTAB 2010 Online
Pieczarka jest również bogatym źródłem niezbędnych witamin i minerałów (patrz tabela 2), zaskakuje to wielu lekarzy ze względu na jej różnorodności i skondensowanie składników odżywczych. Porcja grzybów zapewnia ponad 20% zalecanego spożycia dla diety (RDI), lub codziennych potrzeb, dla każdej witaminy z grupy B: ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotynę, i minerały selen i miedź, a także zapewnienie znaczne ilości kwasu foliowego i związków bioaktywnych. Grzyby te wystawione na działanie światła szybko potrafią wygenerować witaminę D do poziomu, który zaspokaja dzienne zapotrzebowania. Żadne warzywo nie można porównać z grzybami, pod względem ich wartości odżywczych.
WITAMINY W PIECZARCE
Mogłeś nigdy nie uważać pieczarki za suplement diety ale możesz być pewny, że porcja grzybów (100 g) dostarczazdrową dawkę niezbędnych witamin z grupy B: ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy i witamina H.
Około jednej trzeciej twoich zapotrzebowań dziennych na ryboflawin (witamina B2) może być uzyskane, od zaledwie jednej porcji grzybów (patrz tabela 2). Ryboflawina uczestniczy w uwalnianiu energii z węglowodanów, białka i tłuszczu. Rzadkością jest, aby zobaczyć gdzieś grzyby wymienione jako źródło niacyny (witamina B3), alemogą one dostarczyć aż ćwierć naszych codziennych potrzeb. Niacyna może być również wtwarzana w organizmie, dzięki aminokwasie tryptofanu. Rola niacyny w organizmie jest ściśle związane z ryboflawiny i bierze udział w oddychaniu komórkowym i metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek.
Tabela 2. Witamina B, minerały i inne ważne składniki odżywcze w pieczarce
SKŁADNIKI ODŻYWCZE |
ILOŚĆ / 100 G |
%RDI |
ILOŚĆ W INNYCH PRODUKTACH / 100 G |
ILOŚĆ W PODOBNYCH WARZYWACH / 100 G |
RYBOFLAWINA B2 (mg) |
0,37 |
30 |
Mleko (2% tłuszczu) 0,18 |
Pietruszka 0.33; brokuł 0.2; szpinak 0.2; |
NIACYNA EQUIV B3 (mg) |
3,7 |
23 |
Wołowina 4,2 |
Groszek zielony 3.4; awokado 1.9; pietruszka 1.5 |
KWAS PATONTENOWY (mg) |
1,15 |
20 |
Udko kurze 0,92 |
Awokado 0.9; brokuł 0.5; kukurydza cukrowa 0.5 |
WITAMINA H / B7 mcg |
8,9 |
30 |
Mleko (2% tłuszczu) 3,7 |
Brokuł 9.8; kalafior 5.7; awokado 5.0 |
FOLATE (mg) |
18 |
4,5 |
Szpinak 120 |
Szparag 114, Brokuł 49 |
SELEN (mcg) |
15,4 |
22 |
Tuńczyk puszkowany 80 |
Kukurydza cukrowa 1.3; seler naciowy 1.8 |
MIEDŹ mcg |
342 |
20 |
Orzechy ziemne 564 |
Awokado 271; groszek zielony 147 |
POTAS (mg) |
310 |
10 |
Banan 345 |
Szpinak 570; pomidor 200; cukinia 150; ogórek 100 |
PHOSPORUS (mg) |
110 |
10 |
Pieczeń jagnięca 325 |
Fasola szparagowa 42; marchew 35; pieprzowiec 20 |
mg = miligramy; mcg = mikrogramy
RDI = zalecane spożycie dzienne (oznacza dzienne zapotrzebowania na składniki odżywcze dorosłego człowieka w ciągu doby )
źródło: NUTTAB 2010 Online
Kwas pantotenowy bierze udział w więcej niż 100 różnych procesach w trakcie wytwarzania neurotransmiterów, hormonów i hemoglobiny, podczas gdy witamina H bierze udział również w normalnym metabolizmie, w tym produkcji glukozy. Obie witaminy pracują pierwotnie jako co-enzymy, związki chemiczne, które pozwalają enzymom funkcjonować jak należy. Porcja grzybów dostarczy około 20% twojego dziennego zapotrzebowania na te dwie witaminy.
WITAMINA B12
Długie były spekulacje na temat tego czy pieczarki dostarczają, czy też nie organizmowi witaminę B12, która to normalnie powiązana była z produktami pochodzenia zwierzęcego. W 1987, laboratoria analityczne rządu australijskiego znalazły znaczne ilości B12 w grzybach.
Bazując na tej analizie, przemysł pieczarkowy włączył informację o witaminie B 12 jako substancji odżywczej w materiały reklamowe i promowanie swojego produktu (w szczególności w Australii). Jednak zawartość witaminy B12 została zakwestionowana przez pewnych profesjonalistów odżywiania, którzy sądzili, że tylko zwierzęce źródła mogą dostarczać witaminę B12, podczas gdy inni chcieli wiedzieć czy B12 w pieczarkach była bio-dostępna.
W 2009, pracownicy naukowi z Uniwersytetu Zachodniego w Sydney, zakończyli przełomowe badanie na zawartość witaminy B12 wśród australijskich otwartych pieczarek (Koyyalamudi 2009). Ich szczegółowe eksperymenty na grzybach, wszystkich wielkości i etapów rozwoju, ostatecznie udowodniły, że:
- W grzybach obecna jest witamina B12, znajduje się ona zarówno na jego powierzchni jak i wewnątrz. Większość B12 jest w nawierzchni kapelusza grzyba.
- B12 jest bio-dostępna, w dokładnie takiej samej formie jak B12 w wątróbce wołowej i rybie.
- Ilość B12 w grzybach różni się „od uprawy do uprawy”. Jeden dostarczają około 2-4 % z RDI. Jednakże, ten poziom może być ważną ilością dla weganina, który kocha właśnie te grzyby.