PODSTAWOWE SKŁADNIKI ODŻYWCZE W PIECZARKACH
karadeniz turları ankara web tasarim ingilizce kursu ankara ic mimarlık istanbuldan haberler ankarada haber turkiye gundem haber son dakika guncel haber bugunun haberleri baget yuzuk Free Porn kahramanmaras masaj salonu masaj salonu escort bayan

        

 
 
 

PODSTAWOWE SKŁADNIKI ODŻYWCZE

W PIECZARKACH


 

Pieczarki zawierają więcej białka niż większość warzyw, a zawartość węglowodanów podobna jest do cukinii i pomidora (patrz tabela 1). Pozbawione cholesterolu i prawie bez tłuszczu są pokarmem właściwie bez kalorii. Porcja grzybów to 100g, co równa się trzem zamkniętym bądź jednej otwartej pieczarce.

Tabela 1. Makroskładniki / 100 g pieczarki

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

 

Białko (g)

3,3

Węglowodany (g)

0,3

Tłuszcz (g)

0,3

Cholesterol (mg)

0

Błonnik (g)

1,5

Energia kJ (kcal)

103 (24)


Źródło: NUTTAB 2010 Online

Pieczarka jest również bogatym źródłem niezbędnych witamin i minerałów (patrz tabela 2), zaskakuje to wielu lekarzy ze względu na jej różnorodności i skondensowanie składników odżywczych. Porcja grzybów zapewnia ponad 20% zalecanego spożycia dla diety (RDI), lub codziennych potrzeb, dla każdej witaminy z grupy B: ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotynę, i minerały selen i miedź, a także zapewnienie znaczne ilości kwasu foliowego i związków bioaktywnych. Grzyby te wystawione na działanie światła szybko potrafią wygenerować witaminę D do poziomu, który zaspokaja dzienne zapotrzebowania. Żadne warzywo nie można porównać z grzybami, pod względem ich wartości odżywczych.

 

WITAMINY W PIECZARCE


 

Mogłeś nigdy nie uważać pieczarki za suplement diety ale możesz być pewny, że porcja grzybów (100 g) dostarczazdrową dawkę niezbędnych witamin z grupy B: ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy i witamina H.

Około jednej trzeciej twoich zapotrzebowań dziennych na ryboflawin (witamina B2) może być uzyskane, od zaledwie jednej porcji grzybów (patrz tabela 2). Ryboflawina uczestniczy w uwalnianiu energii z węglowodanów, białka i tłuszczu. Rzadkością jest, aby zobaczyć gdzieś grzyby wymienione jako źródło niacyny (witamina B3), alemogą one dostarczyć aż ćwierć naszych codziennych potrzeb. Niacyna może być również wtwarzana w organizmie, dzięki aminokwasie tryptofanu. Rola niacyny w organizmie jest ściśle związane z ryboflawiny i bierze udział w oddychaniu komórkowym i metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek.

Tabela 2. Witamina B, minerały i inne ważne składniki odżywcze w pieczarce

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

ILOŚĆ / 100 G

%RDI

ILOŚĆ W INNYCH PRODUKTACH / 100 G

ILOŚĆ W PODOBNYCH WARZYWACH / 100 G

RYBOFLAWINA B2 (mg)

0,37

30

Mleko (2% tłuszczu) 0,18

Pietruszka 0.33; brokuł 0.2; szpinak 0.2;

NIACYNA EQUIV

B3 (mg)

3,7

23

Wołowina 4,2

Groszek zielony 3.4; awokado 1.9; pietruszka 1.5

KWAS PATONTENOWY (mg)

1,15

20

Udko kurze 0,92

Awokado 0.9; brokuł 0.5; kukurydza cukrowa 0.5

WITAMINA H / B7 mcg

8,9

30

Mleko (2% tłuszczu) 3,7

Brokuł 9.8; kalafior 5.7; awokado 5.0

FOLATE (mg)

18

4,5

Szpinak 120

Szparag 114, Brokuł 49

SELEN (mcg)

15,4

22

Tuńczyk puszkowany 80

Kukurydza cukrowa 1.3; seler naciowy 1.8

MIEDŹ mcg

342

20

Orzechy ziemne 564

Awokado 271; groszek zielony 147

POTAS (mg)

310

10

Banan 345

Szpinak 570; pomidor 200; cukinia 150; ogórek 100

PHOSPORUS (mg)

110

10

Pieczeń jagnięca 325

Fasola szparagowa 42; marchew 35; pieprzowiec 20

 

mg = miligramy; mcg = mikrogramy

RDI = zalecane spożycie dzienne (oznacza dzienne zapotrzebowania na składniki odżywcze dorosłego człowieka w ciągu doby )

źródło: NUTTAB 2010 Online

Kwas pantotenowy bierze udział w więcej niż 100 różnych procesach w trakcie wytwarzania neurotransmiterów, hormonów i hemoglobiny, podczas gdy witamina H bierze udział również w normalnym metabolizmie, w tym produkcji glukozy. Obie witaminy pracują pierwotnie jako co-enzymy, związki chemiczne, które pozwalają enzymom funkcjonować jak należy. Porcja grzybów dostarczy około 20% twojego dziennego zapotrzebowania na te dwie witaminy.

 

 

WITAMINA B12


 

Długie były spekulacje na temat tego czy pieczarki dostarczają, czy też nie organizmowi witaminę B12, która to normalnie powiązana była z produktami pochodzenia zwierzęcego. W 1987, laboratoria analityczne rządu australijskiego znalazły znaczne ilości B12 w grzybach.

Bazując na tej analizie, przemysł pieczarkowy włączył informację o witaminie B 12 jako substancji odżywczej w materiały reklamowe i promowanie swojego produktu (w szczególności w Australii). Jednak zawartość witaminy B12 została zakwestionowana przez pewnych  profesjonalistów odżywiania, którzy sądzili, że tylko zwierzęce źródła mogą dostarczać witaminę B12, podczas gdy inni chcieli wiedzieć czy B12 w pieczarkach była bio-dostępna.

W  2009, pracownicy naukowi z Uniwersytetu Zachodniego w Sydney, zakończyli przełomowe badanie na zawartość witaminy B12 wśród australijskich otwartych pieczarek (Koyyalamudi 2009). Ich szczegółowe eksperymenty na grzybach, wszystkich wielkości i etapów rozwoju, ostatecznie udowodniły, że:

  • W grzybach obecna jest witamina B12, znajduje się ona zarówno na jego powierzchni jak i wewnątrz. Większość B12 jest w nawierzchni kapelusza grzyba.
  • B12 jest bio-dostępna, w dokładnie takiej samej formie jak B12 w wątróbce wołowej i rybie.
  • Ilość B12 w grzybach różni się „od uprawy do uprawy”. Jeden dostarczają około 2-4 % z RDI. Jednakże, ten poziom może być ważną ilością dla weganina, który kocha właśnie te grzyby.

 

.