bayram turları kayseri hurda senetle araba fethiye escort ankara ic mimarlik almanca kursu Taxi Schiphol deneme bonusu 2023 buca escort ankara escort porno izle ankara escort bayan escort escort ankara escort fethiye fethiye escort

        

 
 
 

CZY TO SUPER JEDZENIE?


 

Określenie "super jedzenie" jest używane często w mediach australijskich, prawdopodobnie zbyt często, jednak nie ma formalnej definicji tego pojęcia. Gdyby była taka definicja, pożywienie to mogło by mieć następujące cechy:

  • Minimalne przetworzenie, bez wzbogaconych składników odżywczych,
  • Składniki odżywcze, które nie występują w innych pokarmach, powszechnie spożywanych z tej samej grupy odżywczej,
  • Posiadać najmniej 20% RDI z dwóch lub więcej niezbędnych składników odżywczych w normalnej porcji
  • Zawierać wysoką gęstość substancji odżywczych w porównaniu do zawartości kilodżuli
  • Dostarczać odpowiednią dawkę niezbędnych substancji odżywczych, bez zwiększania konsumpcji soli, tłuszczów nasyconych lub innych związków powodujących problemy zdrowotne
  • Zapewniać inne związki bioaktywne, takie jak przeciwutleniacze
  • Posiadać badania, które wiążą jedzenie ze zdolnościami nad redukcją ryzyka zachorowania na przewlekłe choroby
  • Być łatwo dostępne i niedrogie

Sądząc po tych cechach, bezspornym jest, że grzyby są dość wyjątkowym jedzeniem!
Grzyby są:

  • Popularnym i często spożywanym świeżym produktem
  • Bardzo różnią się od warzyw, ponieważ:
    • Zapewniają składniki odżywcze w ilościach, których nie można odnaleźć w warzywach
    • mają inny smak niż warzywa (często określany jako "5. smak" lub "Umami")
  • Porcja zapewnia więcej niż 20% RDI dla sześciu składników odżywczych: ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotynę, miedzi i selen
  • Lekko naświetlone grzyby zapewniają 100% AI witaminy D
  • Zawierają małą ilość kilodżuli, posiadają wysoką gęstość odżywczą i satysfakcjonują pod względem smakowym
  • Zapewniają dobre składniki bez dodatku tłuszczu, cholesterolu i sodu
  • Mają zdolności antyoksydacyjne podobne lub lepsze niż pokrewne warzywa, włączając ergothioneine, niezbędny przeciwutleniacz dostępny dla organizmu tylko poprzez odpowiednią dietę
  • Zapewniają bio-aktywne związki, które pojawiają się w celu poprawy funkcji układu immunologicznego i potencjalnie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty
  • SĄ TAK BLISKO, NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI, W TWOIM SUPERMARKECIE LUB WARZYWNIAKU

Nie ma wątpliwości, że grzyby, w szczególności pieczarki, są jedzeniem, których

WAGA JEST MAŁA, A POTENCJAŁ ODŻYWCZY DLA ORGANIZMU OGROMNY!

.