O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
Eryngii ze szpinakiem z sosem koperkowym.
- 2 eryngii
- Sól ,pieprz
- Olej lub masło klarowane do smażenia
- 2 porcje mrożonego szpinaku ( 100 g)
Sos koperkowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek świeżego koperku
- 100 ml śmietanki
- 100 ml rosołu lub bulionu
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pokrojone wzdłuż eryngii przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotowujemy szpinak wg własnego ulubionego przepisu.
Sos koperkowy:
w rondelku do roztopionego masła dodajemy mąkę, po rozgrzaniu i połączeniu się dodajemy rosół lub bulion,
mieszając energicznie rózgą, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy śmietankę,
zielony posiekany koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania.
Układamy na talerzu lub półmisku szpinak, usmażone eryngii i sos.
Pokrojone wzdłuż eryngii przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotowujemy szpinak wg własnego ulubionego przepisu.
Sos koperkowy:
w rondelku do roztopionego masła dodajemy mąkę, po rozgrzaniu i połączeniu się dodajemy rosół lub bulion,
mieszając energicznie rózgą, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy śmietankę,
zielony posiekany koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania.
Układamy na talerzu lub półmisku szpinak, usmażone eryngii i sos.
View the embedded image gallery online at:
https://hajduk.pl/?layout=edit&id=75#sigFreeId2524c4fd53
https://hajduk.pl/?layout=edit&id=75#sigFreeId2524c4fd53
PRZEPISY KULINARNE z ERYNGII