BOCZNIAK ERYNGII
 



nazywany jest również boczniakiem królewskim,
ze względu na smaczne i okazałe owocniki.

W naturalnych warunkach występuje na terenie Azji, Europy i w Afryce Północnej.
Mimo wielu wartościowych cech w Polsce grzyb ten nie jest bardzo popularny.
Może to się zmienić za sprawą gotowych podłoży do amatorskiej hodowli tego gatunku,
czy grzybni na kołkach.

Boczniak Eryngii jest cennym źródłem witamin i minerałów.
Charakteryzuje się jasnym, kapeluszem w kolorze szarobrązowym i grubym,
twardym trzonem, w kolorze białym.
Boczniaki te można przechowywać w lodówce od pięciu do siedmiu dni, a więc dosyć długo.

Oczywiście jak i inne grzyby, doskonale wpisują się w menu każdej kuchni.
Szczególnie doceniane są w wegetariańskiej. Mają lekko ostry smak.
Idealnie nadają się jako dodatek do makaronów, sosów z mięsem, także dziczyzną.
Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą.
Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko,
aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal.

Zatem to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowie i linię.
W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji
działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi.
To wystarczy do tego, by boczniakowi zapewnić stałe miejsce w naszej kuchni. 


PRZEPISY

KULINARNE z GRZYBÓW ERYNGII


ZUPA Z ERYNGII NA OSTRO

ZUPA Z ERYNGII NA OSTRO

DSC02638_resize

SZASZŁYKI Z ERYNGII
I ZIELONEJ CEBULKI

DSC02756_resize

ERYNGII Z SEREM
PLEŚNIOWYM

ERYNGII Z TOPINAMBUREM

ERYNGII Z TOPINAMBUREM

ERYNGII ZE SZPINAKIEM W SOSIE KOPERKOWYM

ERYNGII ZE SZPINAKIEM
W SOSIE KOPERKOWYM

ERYNGII ZAWIJANE W SZYNCE

ERYNGII ZAWIJANE W SZYNCE

ERYNGII ZAWIJANE W PLASTRACH SERA

ERYNGII ZAWIJANE
W PLASTRACH SERA

SAŁATKA Z RÓŻNYCH SAŁAT I Z GRZYBAMI ERYNGII

SAŁATKA Z RÓŻNYCH SAŁAT 
I Z GRZYBAMI ERYNGII

 

 

 

 

 

 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
sisli escort atakoy escort sirinevler escort inegol yatak