Pieczarkowe ślimaczki ( 4 porcje, czas przygotowania 30 minut)

 

400 g pokrojonych pieczarek

8 szt makaronowych ślimaków

2 łyżki oleju

200 g szpinaku świeżego lub mrożonego

2-3 ząbki czosnek,

1 szt cebula

4 łyżki startego sera parmezanu

 

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać pieczarki, smażyć, mieszając od czasu do czasu aż cała wilgoć wyparuje, doprawić do smaku.

Makaronowe ślimaki ugotować w osolonej wodzie.

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy, dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem.

Ugotowane ślimaki napełniać szpinakiem i pieczarkami.

Napełnione ślimaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posypać startym serem i zapiekać w nagrzanym piekarniku ( do 200 st. C) przez ok. 10- 15 minut.

 




powrót do przepisów


 
.
superbahis