Danie pieczarkowo- drobiowe zapiekane pod ciastem francuzkim
(6 porcji, czas przygotowania: 30 min)

  • 300g pokrojonych pieczarek

  • średnia pora, pokrojona w półksiężyce

  • 40g masła

  • 125 g sera feta

  • 1 szklanka pokrojonego gotowanego lub pieczonego kurczaka

  • ¼ szklanki posiekanej pietruszki

  • 1 płat ciasta francuskiego

Sos beszamelowy

  • 40 g masła

  • 1 łyżki mąki

  • 2 szklanki mleka

  1. Przygotowanie sosu beszamelowego: rozpuść masło w średnim rondlu na średnim ogniu aż do spienienia. Dodaj mąkę, gotuj, mieszając, przez 1-2 minuty do wrzenia. Usuń z ognia, powoli dodawaj mleko ciągle ubijając, aż sos będzie jednolity, gładki. Postaw na dużym ogniu, mieszając do czasu aż sos doprowadzisz do wrzenia.

  2. Rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj porę, smaż, mieszając, przez 3 minuty do miękkości. Zwiększ ogień do dużego. Dodaj pieczarki, smaż, mieszając od czasu do czasu przez 4 minuty, do miękkości. Zdejmij z ognia. Piekarnik nagrzej do 220˚C. delikatnie nasmaruj 6 żaroodporne naczynia (kokilki) do wysokości 3/4 .

  3. Wymieszaj pieczarkową masę, feta, kurczaka i pietruszkę z sosem beszamelowym, dopraw solą i pieprzem. Przełóż masę do 6 miseczek. Potnij ciasto francuskie w kwadraty. Rozmieść 6 kwadratów nieco większych na każdym z naczynek. Lekko nasmaruj wodą. Przypraw pieprzem. Umieść naczynie w piekarniku i piec przez 20 minut albo do czasu gdy ciasto będzie złote. 





powrót do przepisów


 
.
superbahis