Zupa krem z pieczarek (4 porcje, czas przygotowania: 30min)

  • 700 g pokrojonych pieczarek

  • 60 g masła

  • 1 średnia pora (przekrojona wzdłuż i dość cienko pokrojona)

  • 2 ząbki czosnku (zgnieciony)

  • 4 szklanki bulionu drobiowego

  • 1 łyżka mąki

  • 2/3 szklanki gęstej śmietany

  • 1/3 szklanki posiekanej pietruszki

  1. Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu do czasu aż masło zacznie się pienić. Dodaj porę oraz czosnek, smaż, często mieszając, przez 3-4 minuty do czasu gdy pora będzie miękka.

  2. Dodaj pieczarki. Przykryj i gotuj, sporadycznie mieszając, przez 10 minut lub do czasu jak pieczarki będą miękkie/delikatne. Dodaj mąkę i gotuj, ciągle mieszając, przez 2 minuty.

  3. Zdejmij rondel z ognia. Stopniowo dodawaj bulion, ciągle mieszając. Postaw rondel z powrotem na średnio mocnym ogniu, przykryj i doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień do średnio niskiego. Odkryj i gotuj przez 10 minut albo do czasu gdy troszkę zgęstnieje.

  4. Usuń z ognia. Przypraw do smaku, solą i pieprzem, przed podaniem można dodać śmietanę, Zupę można zblendować i podawać jako zupę- krem. Wówczas na koniec wymieszaj ze śmietaną i z pietruszką. Przywróć na średni ogień, gotuj, mieszając, bez doprowadzenia do wrzenia, do gorącego. Serwuj z chrupkim pieczywem.

 




powrót do przepisów


 
.
superbahis