Risotto pieczone w piekarniku ( 6 osób, czas przygotowania: 30 minut)

  • 400g pokrojonych pieczarek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 duża pora pokrojona w półksiężyce

  • 2 ząbki czosnku rozgniecione

  • 2 szklanki ryżu

  • 4 szklanki bulionu drobiowego

  • 1 garść szpinaku, pokrojone liście ( może być mrożony)

  • skórka z 1 cytryny drobno starta

  • 2 łyżki pietruszki posiekanej

  • 60g parmezanu drobno startego

  1. Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu na średnim ogniu. Dodaj porę, czosnek i pieczarki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 3 minuty albo do miękkości. Wymieszaj z ryżem i gotuj przez 1 minutę. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia.

  2. Usuń z ognia. Przykryj pokrywką albo folią. Zapiekaj przez 18-20 minut lub do czasu gdy bulion w większości wyparuje.

  3. Dodaj i wymieszaj szpinak, skórkę z cytryny i pietruszkę. Przykryj i pozostaw na 3 minuty lub gdy szpinak „zwiędnie” i wyparuje bulion. Wymieszaj z parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj.





powrót do przepisów


 
.
superbahis