Roladki z kurczakiem i pieczarkami (36 porcji, czas przygotowania: 26 min)

  • 400 g pokrojonych pieczarek

  • 400 g zmielonego mięsa drobiowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 szklanka bułki tartej

  • ½ szklanki pietruszki zielonej

  • 3 płaty ciasta francuskiego

  • 2 łyżki sezamu

  • Słodki sos chilli

  1. Oliwę rozgrzać na patelni na dużym ogniu. Dodać pieczarki, smażyć, mieszając od czasu do czasu aż cała wilgoć wyparuje. Przełożyć do dużej miski i pozostawić do wystygnięcia.

  2. Do pieczarek dodać zmielone mięso, szczypiorek, 1 jajko, bułkę tartą oraz pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, mieszać aż składniki będą dobrze połączone.

  3. Na rozwinięty prostokąt ciasta ( ½ płata) nakładać farsz. Zawinąć ciasto z nadzieniem, docisnąć. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem i farszem. Posmarować wierzch jajkiem i posypać sezamem. Pociąć każdy rulon na sześć małych roladek. Umieścić na przygotowanych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 18-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. C , do czasu aż się ciasto zarumieni. Podawać ze słodkim sosem chilli.

Porada:Roladki można przygotować wcześniej i mogą być zamrożone na końcu trzeciego kroku albo upieczone i pozostawione do całkowitego wystygnięcia i wówczas zamrożone. Roladki mogą być przechowywane w hermetycznych opakowaniach maksymalnie przez 3 miesiące.

.
superbahis