Pieczarki w zalewie pomidorowej

Pieczarki

o    pieczarka świeża ( mała) 1 kg

o    mąka krupczatka i mąka wrocławska wymieszana razem(1:1)  ok. 30-40 dag

o    jajka 4 -5 sztuk

o    sól, pieprz

o    olej do smażenia

Zalewa pomidorowa ( na 1 kg pieczarek)

o    woda 1 litr

o    olej ( kujawski)  ½ szklanki

o    ocet ½ szklanki

o    cebula  2-4 sztuki

o    Vegeta 1 łyżka

o    sól  ½ łyżki

o    cukier 3 łyżki

o    koncentrat pomidorowy ( Pudliszki) 1 mały słoiczek (200g)

o    ziele angielskie kilka ziaren

o    liść laurowy kilka sztuk

o    pieprz czarny w ziarnkach  kilka sztuk

Sposób wykonania:

Świeże małe pieczarki posolić (większe przekroić na pół), obtaczać w mące , roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na oleju z dwóch stron. Usmażone pieczarki wyjmować do osobnego  naczynia. Sporządzić zalewę: cebule pokroić w pół talarki, wrzucić ją do garnka z wodą, olejem, octem, koncentratem pomidorowym i pozostałymi przyprawami. Gotować 10 minut. Do przygotowanych słoiczków wkładać usmażone pieczarki (3/4 słoika), zalewać je gorącą zalewą. Słoiki zamknąć. Po ok. 12 godzinach pieczarki można podawać na stół jako przekąskę lub dodatek do potraw. Przechowujemy je w chłodnym miejscu, termin do spożycia ok. 2 tygodni od dnia wykonania.

.
yusuf kisa yusuf kisa bedava bonus veren bahis siteleri kacak iddaa