Eryngii ze szpinakiem  z sosem koperkowym.

  • 2  eryngii
  • Sól ,pieprz
  • Olej  lub masło klarowane do smażenia
  •  2 porcje mrożonego szpinaku ( 100 g)
Sos koperkowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml rosołu lub bulionu
  • Sól, pieprz
 
Sposób wykonania:
Pokrojone wzdłuż eryngii przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotowujemy szpinak wg własnego ulubionego przepisu.

Sos koperkowy:   
w rondelku do roztopionego masła dodajemy mąkę, po rozgrzaniu  i połączeniu się dodajemy rosół lub bulion,
mieszając  energicznie rózgą, doprowadzamy do wrzenia, po czym  dodajemy śmietankę,
zielony posiekany koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania.
Układamy na talerzu lub półmisku szpinak, usmażone eryngii i sos.

View the embedded image gallery online at:
http://hajduk.pl/?layout=edit&id=75#sigFreeId2524c4fd53



PRZEPISY KULINARNE z ERYNGII

 
.
superbahis